Kalem Vakfı Okulları, lisan sınıflarında (5. sınıf ve lise hazırlık) İngilizce, Arapça ve Târihî Türkçe (Osmanlı Türkçesi) eğitimi alan öğrencilerin yıl sonu değerlendirmelerine uluslararası kriter getirmek adına İstanbul Şehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile ölçme-değerlendirme programı protokolü imzaladı.

İstanbul Şehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince bu sene 4.’sü yapılan sınavlarla öğrencilerimizin Arapça ve Târihî Türkçe (Osmanlı Türkçesi) derslerinden yıl sonu değerlendirmeleri uluslar arası dil kriterlerine uygun bir şekilde tespit edildi.

Lisan sınıflarında (5.Sınıf ve Lise Hazırlık Sınıfı) öğretilen İngilizce, Arapça ve Târihî Türkçe (Osmanlı Türkçesi) dersleri kapsamında uygulanan sınavları, Kalem Vakfı Okulları ile aralarında imzalanan protokoller çerçevesinde Marmara Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi geçekleştirdi.

LİSAN DEĞERLENDİRME SINAVLARI TAMAMLANDI

Sınavlarla ilgili duyurular sınav tarihinden üç hafta önce Kalem Vakfı Okulları tarafından öğrencilere ve velilere, sınav giriş belgesi yoluyla ve web sitesinden duyuruldu.

Kalem Vakfı Okulları'nın özgün lisan sistemi içinde yer alan, sene sonunda her lisan için gerçekleştirilen lisan değerlendirme sınavları kapsamındaki Arapça dersi yıl sonu değerlendirme sınavı, 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü İstanbul Şehir Üniversitesi Güney Kampüsü’nde yapıldı.

Yazılı sınavın ardından sözlü sınav soruları İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Arapça Hazırlık Okulu öğretim görevlileri tarafından hazırlandı ve öğrencilerle birebir görüşmelerle uygulanarak değerlendirildi.

Osmanlı Türkçesi yıl sonu lisan değerlendirme sınavını ise, 21 Mayıs 2016 Cumartesi günü Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Tarih Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon uyguladı.

Öğrenciler kadar onları üniversite kampüsüne sınavlara getiren veliler de heyecanlıydı. Öğrenciler, üniversite kampüsünde ve üniversitelerin uyguladığı sınavlara bu yaşta giriyor olmanın heyecanını paylaştılar.

Lisan Değerlendirme Sınavları hem yazılı hem de sözlü bölümlerden oluştu. Alanında uzman öğretim üyeleri, her öğrenci ile yazılı sınavdan sonra birebir mülâkat yaparak, öğrencinin lisan eğitiminde geldiği seviyeyi ölçümleyebildiler.

10 YAŞINDA ÜNİVERSİTEDELER

İngilizce ölçümlemenin dünyanın her yerinde çok yaygın olmasına rağmen henüz dünyanın hiç bir yerinde Arapça ve Osmanlı Türkçesinin öğrenilmesini ölçümleyecek ortak bir sınav sistemi bulunmamakta. Kalem Vakfı Okulları; İstanbul Şehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile birlikte Arapça ve Osmanlı Türkçesi öğrenenlerin, 10 yaşından itibaren, diğer dillerde olduğu gibi objektif ve bilimsel olarak uluslararası dil kriterlerine göre ölçümlenebileceği bir sınav gerçekleştirilerek bir ilke daha imza atılmış oldular.

2012 yılından beri Türkiye’de ilk defa Kalem Vakfı Okulları’nın uyguladığı bir sistem olan Lisan sınıfları sisteminin yıl sonu Lisan Değerlendirme Sınavları İstanbul Şehir Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi işbirliğiyle bu sene de tamamlanmış oldu.

Bu sınavların hazırlanması ve uygulanmasında görev alan üniversite öğretim üyelerinden oluşan komisyonlar ve Osmanlı Türkçesi komisyon başkanı Prof. Dr. Okan Yeşilot, Arapça komisyon başkanları Doç. Dr. Özgür Kavak ve Prof. Dr. Halil İbrahim Kaçar öğrencilerin seviyesini: “Sınav sonuçları ile birlikte gözlemlerimizi değerlendirdiğimizde 5. sınıf ve lise hazırlık sınıfı öğrencilerinden beklenenin üstünde bir başarı elde edildiği rahatlıkla söylenebilir.” şeklinde yorumladılar.

Objektif ve bilimsel bir değerlendirmenin yapıldığı sınavlar sonrasında öğrencilerimize 2 Haziran 2016 Salı günü Kalem Vakfı Okulları Çamlıca yerleşkesinde yapılacak bir törenle şehadetnameleri (sertifikaları) verilecek.

2016_LDSforsocial.jpg